PROJEKTI USTANOVE

 

 

DOBROTVORNA AKCIJA - "TKO DOBRO ČINI, OD BOGA JE"

 

EUROPSKE ŠKOLE ZA ŽIVUĆI PLANET

 

VELIKI za male, mali za VELIKE 

 

BOŽIĆNA AKCIJA 

 

"KAJ SU DELALI NAŠI STARI KAD NISU DELALI"

 

''Kak su se liječili naši stari, ljekovito bilje – prirodni izvor zdravlja i ljepote''

__________________________________________________________________________

 

"KAJ SU DELALI NAŠI STARI KAD NISU DELALI"

__________________________________________________________________________

Srednja škola Zlatar u svome radu nastoji, uz obrazovna postignuća, istaknuti i važnost odgojne komponente kroz različite aktivnosti u tom segmentu. Svakodnevno smo preplavljeni temama poput nasilja, ovisnosti, suicida, krađe, korupcije... i nekako nam se čini da je u javnosti veliki naglasak isključivo na negativnim društvenim pojavama. Smatramo da je mladima potrebno ponuditi i nešto pozitivno i drugačije kako bi se skrenula pažnja na jednostavne i lijepe stvari iz svakodnevnog života te kako bi se kod mladih razvijalo domoljublje i svijest o bogatstvu kulturnog naslijeđa našeg zavičaja.

U školskoj godini 2010./2011. osmislili smo projekt iz područja etnologije na temu provođenja slobodnog vremena te suvremenih i tradicionalnih oblika zabave. Projektom pod nazivom «Kaj su delali naši stari kad nisu delali» željeli smo napraviti usporedbu u načinu i kvaliteti provođenja slobodnog vremena u prošlosti i danas na području Krapinsko-zagorske županije. Osim toga, željeli smo prikupiti igre koje su igrali naši stari i upoznati učenike s nekim tradicionalnim aktivnostima. Krajnji je cilj projekta bio potaknuti učenike na raznovrsnije provođenje slobodnog vremena i razvijanje svijesti o vrijednostima naše kulturne baštine.

Priručnik „Kaj su delali naši stari kad nisu delali“ završna je aktivnost ovog projekta i predstavlja svojevrsno zaokruživanje svega što smo u projektu radili. Priručnik je zamišljen kao instrument svakodnevne upotrebe u odgojno-obrazovnom radu, a sastoji se od četiri dijela. U prvom se dijelu čitatelji mogu detaljnije upoznati s projektom «Kaj su delali naši stari kad nisu delali» i tijekom njegovih aktivnosti. Drugi dio uključuje opis metodologije i rezultata istraživanja o slobodnome vremenu nekad i danas. U trećem su i četvrtom dijelu opisane neke od tradicionalnih igara koje smo prikupili. U prikupljanju igara sudjelovala je većina učenika naše škole te je prikupljeno sedamdesetak različitih igara. Nakon obrade prikupljenih materijala u priručnik su uvrštene trideset i dvije igre. Od toga je dvadeset i šest igara izvorno prikupljeno na području Hrvatskog zagorja, a preostalih šest igara dolazi iz drugih krajeva te su u priručnik uvrštene kao dodatak.

Nadamo se da će igre zaživjeti i da ćemo pretvaranjem usmene predaje i sjećanja naših starih u pisanu riječ omogućiti trajno čuvanje tog segmenta prošlosti.

  __________________________________________________________________________

 

Naslovnica priručnika