Početna DKR 2007.  I  Reportaže  I  Fotogalerija

 

  Reportaže:

2007.

2006.

 

 

Web-projekt

Srednje škole Zlatar o

Danima kajkavske riječi.

Projekt je u izradi!

 

Fotografije:

 

Krešimir Varga: "Zlatarska truba"

1. nagrada

 

Darko Varga: "Romantičari"

2. nagrada

 

Krešimir Varga:

"Zlatarski padobranac"

3. nagrada

 

Nagrađene fotografije s fotonatječaja "Zlatar i pajdaši".

 

 Dani kajkavske riječi, Zlatar 2007.

 

Kaj, što i ča na zlatarski način

ujedinjeni u različitosti

 

Jesen - zlatno doba plodova, berbe i šarenila, a ako je riječ o zlatarskoj jeseni, radi se o dobu s mnoštvom priredaba. Veselje, vedrina, dječje stvaralaštvo, likovni radovi, pjesme, skladbe, sportska natjecanja, druženja i sprehajanja osnova su zlatarskih Dana kajkavske riječi

 

Piše: Krešimir Varga

 

Jesenska manifestacija Dani kajkavske riječi u Zlataru ove se godine organizirala po 38. put i to pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i u organizaciji grada Zlatara, Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića i Radija Zlatar. Unutar manifestacije, koja je otvorena u petak, 28. rujna, a završila u nedjelju, 29. rujna, održane su priredbe koje već četrdesetak godina njeguju i potiču dječje stvaralaštvo na kajkavskom narječju.

 

Bogatstvo dječjeg stvaralaštva u riječi i slici

Prva od tih priredaba, Zbor malih pjesnika, održana je u subotu u Sokolani. Dišeča jesen, Vulitje duhaja, Najlepšem dobu življenja, Bili angeli, I sounce se spremenilo, Pod starim hrastom, Anđeli z neba pahuljice spuščajo…To je samo mali broj naslova pjesama učenika iz četrdesetak osnovnih škola s kajkavskog govornog područja od ukupno 50 pjesama koliko ih je stručni ocjenjivački sud u sastavu: dr. Joža Skok, prof. Željka Horvat-Vukelja i mr. sc. Božica Pažur, od 355 pristiglih, odabrao za javno izvođenje. Sve pjesme su objavljene u Zborniku, a po prvi put u njega su uvršteni i likovni radovi s izložbe Čovjek čovjeku.

I ove su godine nastupili čakavci iz Žminja i štokavci iz Cernika koji su kajkavcima donijeli dašak svog kraja i narječja, a nastupio je i višestruko nagrađivan i hvaljen zbor OŠ Zlatar pod dirigentskim vodstvom prof. Josipe Hopek. Dug i iskren pljesak pratio je stihove svih mladih stvaralaca, a nakon priredbe, malim pjesnicima i njihovim voditeljima podijeljena su priznanja i nagrade.

Nakon Zbora malih pjesnika u OŠ Ante Kovačića uslijedila je najstarija dječja priredba - likovna izložba Čovjek čovjeku. Posjetitelje izložbe dočekalo je na krcatim panoima čak 128 likovnih radova učenika iz dvadesetak škola koliko ih je stručni ocjenjivački sud, od 393 pristiglih, odabrao za izlaganje. Izložbu je otvorio prof. Zvonko Šarčević, a sve prisutne je pozdravio i ravnatelj škole domaćina prof. Emil Šredl. U ime pokrovitelja „Školske knjige“ malim likovnim umjetnicima i njihovim voditeljima priznanja je podijelila prof. Željka Horvat-Vukelja, gl. urednica „Modre laste“, a sedam radova mališana nagrađeno je posebnim nagradama.

 

Mali pjevači oduševili publiku na Festivalu dječje kajkavske popevke

Nedjelja je, što se tiče dječjih priredaba, tradicionalno rezervirana za Festival dječje kajkavske popevke koji je u ime pokrovitelja priredbe, ministra kulture Božidara Biškupića, otvorila Dubravka Đurić-Nemec. Festival je održan u prepunoj Sokolani, a izvedeno je 16 popevki čije su stihove uglazbili sami učenici iz osnovnih škola s kajkavskog govornog područja, pod mentorstvom svojih učitelja glazbene kulture. Djecu izvođače popratio je Tamburaški orkestar HRT pod dirigentskim vodstvom maestra Siniše Leopolda. Dječja pjesma, njihova neposrednost, iskrenost i ponesenost osvojila je brojno gledalište koje je oduševljeno s radošću i, naravno, s pljeskom pozdravljalo male pjevače.

Ove godine, nakon dugogodišnje stanke, ponovno su nagrađeni najbolji interpretatori i skladatelji. Kristalnim zvončićima za najbolji interpretaciju skladbe „Zmisli se na me“ nagrađeni su učenici OŠ Gornja Stubica Dora Darapi i Dalibor Mucak pod vodstvom Marine Pakelj, a plaketom za najbolju skladbu pod nazivom „Babica“ nagrađeni su učenici OŠ Donja Stubica. Festival je završio tradicionalno pjesmom „Zlatarski kraj“.

Cilj ove priredbe, kao i Zbora malih pjesnika i dječje likovne izložbe Čovjek čovjeku zaokupljanje je djece kulturnim vrednotama i stvaralaštvom na materinjem jeziku, no i poticaj da djeca u sebi pronađu ili tek otkriju glazbeni, pjesnički ili likovni talent.

 

Na Pajdaškom sprehajanju čak 33 pajdašija

Na najposjećenijoj priredbi Dana kajkavske riječi, Pajdaškom sprehajanju, održanom u subotu, sudjelovale su čak 33 pajdašije koje su prikazivale razne zagorske običaje.

Sve su pajadašije vrijedno nagrađene, a o ovogodišnjim pobjednicima odlučivalo je povjerenstvo u sastavu: Nevenka Gregurić, Rajko Fureš, Ivan Sadaić, Dubravka Šala i Jasna Roginić. U kategoriji kola prvu nagradu i Zlatni lampaš osvojila je „Stara škola Belec“ iz Belca, u kategoriji zaprega prva nagrada je pripala skupini iz Špičkovine s prikazom „Parenja, pranja i peglanja hadri“, a u kategoriji skupina pobijedila je udruga „Zipka“ iz Kumrovca s prikazom zagorske svadbe.

 

U zlatarskom kraju i po 38. put na dragome kaju

Osim Pajdaškog sprehajanja i priredaba dječjeg stvaralaštva, unutar programa manifestacije, održani su i brojni drugi sadržaji - svečano otvorenje, izložba slika Ivana Rabuzina, budnica, smotra mažoretkinja i izviđača, sportsko-zabavne igre, skok padobranaca, zabavni programi, koncert župnog zbora, fotoizložba „Zlatar i pajdaši“, vatromet… Ovogodišnji 38. Dani kajkavske riječi bili su još jedan nesvakidašnji događaj i još jedan nezaboravan susret s izvornom kajkavskom riječju i sa zagorskim običajima te susret s mladim kreativcima, pjesnicima, slikarima i glazbenicima koji tek slute svoju izražajnost.

 

Copyright © 2006. - 2008. Srednja škola Zlatar, urednik: Krešimir Varga