PROJEKTI USTANOVE

 

 

DOBROTVORNA AKCIJA - "TKO DOBRO ČINI, OD BOGA JE"

 

EUROPSKE ŠKOLE ZA ŽIVUĆI PLANET

 

VELIKI za male, mali za VELIKE 

 

BOŽIĆNA AKCIJA 

 

"KAJ SU DELALI NAŠI STARI KAD NISU DELALI"

 

''Kak su se liječili naši stari, ljekovito bilje – prirodni izvor zdravlja i ljepote''

__________________________________________________________________________

 

VELIKI za male - mali za VELIKE

__________________________________________________________________________

Veliki za male - mali za velike naziv je zajedničkog projekta Srednje škole Zlatar i Osnovne škole Ante Kovačića u Zlataru koji ima dvojaku funkciju: prevenciju školskog neuspjeha kod učenika osnovne škole i poticanje učenika na volontiranje, jer učenici srednje škole volonterski pomažu učenicima osnovne škole u učenju. 

Na osnovi rada s učenicima i suradnje s učiteljima i roditeljima, došlo se do zaključka da u Osnovnoj školi Ante Kovačića postoje učenici koji bi mogli puno više, ali rezultati izostaju. Jedan od mogućih razloga jest i taj da takvim učenicima ne odgovara uobičajeni način poučavanja. Osim toga, naši učenici žive u području koje je još uvijek nedovoljno stimulativno, a osobito ako u obitelji ne dobivaju dovoljno edukativnih poticaja. Na osnovi povratnih informacija od roditelja vidljivo je da zbog socioekonomskih prilika neki učenici ne mogu dobiti dodatnu podršku i pomoć u učenju. Stoga smo odlučili ponuditi učenicima priliku za stjecanje novih edukativnih i socijalnih iskustava na osnovi strukturiranih druženja sa starijim uspješnim učenicima.

Projekt se kontinuirano provodi od 2007. godine i svake godine u Srednjoj školi Zlatar javi se određeni broj učenika koji su, unatoč brojnim obvezama, spremni izdvojiti dio svoga slobodnog vremena kako bi nekome pomogli. U školskoj godini 2011./2012. kao volonteri sudjeluju: Ana Adanić (3.u), Monika Rogina (3.u), Tihana Katić (3.u), Lidija Vučković (3.u), Božica Jagar (3.u), Mateja Mezak (3.g) i Marinela Levak (3.r)

Na  IV. nacionalnoj konferenciji o volonterstvu u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva 2007. godine Srednjoj školi Zlatar uručena je nagrada Škola - prijatelj zajednice za poticajni model uključivanja mladih u volontiranje u školi i široj zajednici.

Ponosni smo na svoje učenike i zahvaljujemo svim dosadašnjim volonterima (a i onima koji će se uključiti u budućnosti) na trudu i nesebičnom radu za razvoj naše lokalne zajednice!

    

       

___________________________________________________________________________

Napisao: Krešimir Varga, 3.r, 07./08.