Naša škola - to smo mi!   I  Riječ ravnatelja   I   Kalendar rada  I  Uredovno vrijeme 

 

Ako uzmemo točnom definiciju po kojoj je čovjek utjelovljena čežnja prema Beskonačnom, onda je plemenita zadaća svake škole da mladeži pomaže u toj sudbinskoj, neizbježnoj čežnji prema sve boljem, sve ljepšem, sve plemenitijem, sve savršenijem, a to pak kretanje po definiciji, dok bude čovjeka, nikad neće prestati bez obzira na prividne zastoje ili čak povremenu prividnu usmjerenost nizbrdo.

 

           

 

    I Srednja škola Zlatar ima taj plemeniti cilj i obvezu da podiže civilizacijsku i kulturnu razinu mladog čovjeka i da bude angažirani suputnik ovom djeliću hrvatskog naroda u njegovu mukotrpnom hodu u vlastitu budućnost. Svojim plemenitim djelovanjem i ona pomaže graditi bolji svijet i tako čini podnošljivijim neizbježne i sudbinske ars longa, vita brevis - koordinate ljudske ograničenosti. Svojim djelovanjem i ona doprinosi da se rastvori po koji zadivljujući vidik pred radoznalim očima suvremene mladeži, da se oblikuju i oštre izazovi prema nepoznatom, dalekom i naoko neostvarivom, da se rađaju potrebe za putovanjima ljudskog duha u tajanstvene beskraje.

 

    Jer iza horizonta poznatog i jučer, i danas, i sutra počinje univerzum nepoznatog, beskonačnog i vječnog. Iza obzora poznatoga i danas se vrte nepoznati svjetovi koji čekaju da ih otkriju smjeli putnici po neutrtim stazama. Neka mnogo takvih odgoji i ova škola!

 

Napisao: pokojni ravnatelj Stjepan Škof, prof.