UPISI 

Aktualno  I  Naša škola - to smo mi! 

 

Srednja škola Zlatar nastavlja podužu tradiciju srednjoškolskog obrazovanja u Zlataru. Sada upisujemo učenike u četiri četverogodišnja programa: opću gimnaziju, upravne referente, tehničare za računalstvo i tehničare za logistiku i špediciju, novi program s kojim smo započeli 2008. godine i koji postupno zamjenjuje tehničare PT prometa. Rad u školi odvija se u novoj trokatnoj zgradi koja se upravo nadograđuje.

 

Klikni na sliku za veći prikaz

Zlatarska srednja škola postoji kao gimnazija od 1991. godine. U to vrijeme bila je dio Srednje škole Konjščina. Naknadno je dobila program upravnih referenata i program tehničara PT prometa te se izdvojila iz Srednje škole Konjščina i započela raditi kao samostalna ustanova. Godine 2003. uveden je program tehničara za računalstvo, a 2008. program tehničara za logistiku i špediiciju koji je zamijenio postojeći program tehničara PT prometa. Dan SŠ Zlatar je 27. travnja, ujedno i Dan grada Zlatara. Ravnatelji škole bili su prof. Jasna Mlakar i prof. Stjepan Škof. Sada ravnateljske poslove obavlja Zdenka Rogina, dipl. iur.

Srednja škola Zlatar radi u novom prostoru u trokatnoj zgradi. Za organizaciju nastave raspolažemo s 8 klasičnih, prostranih i klimatiziranih učionica, 6 specijaliziranih (daktilokabinet, dvije suvremeno opremljene informatičke učionice, laboratorij za elektrotehniku, praktikum radioničkih vježbi i laboratorij za el. teh. sklopove i automatiku) te prilagođenom dvoranom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu s najnužnijom opremom. Raspolažemo i s višenamjenskim prostorom, prostorom za dežurnog učenika, prostorom za konzultacije s roditeljima, knjižnicom, profesorskim kabinetima, upravnim i administrativnim prostorijama, prostorijom za domare i spremačice te ostalim uobičajenim i neophodnim školskim prostorom.

Početkom 2009. godine otvoren je novodograđeni dio u koji je preseljena školska knjižnica s uređenom čitaonicom te nova učionica za informatiku. Višenamjenski prostor je trenutno u fazi rekonstrukcije i gradnje.

Srednju školu Zlatar čine 4 programa: OPĆA GIMNAZIJA, UPRAVNI REFERENT TEHNIČAR ZA RAČUNALSTVO i TEHNIČAR ZA LOGISTIKU I ŠPEDICIJU. Nastava se odvija u smjenama: jutarnja smjena počinje u 7,10 h, a završava u 13,10 h. Popodnevna smjena počinje u 13,15 h i završava u 19,15 h. Desetak prijevoznika kombijem ili malim autobusima osigurava učenicima pravovremeni dolazak na nastavu i udoban prijevoz kući odmah nakon nastave.  Učenici putnici, ovisno o svojim potrebama i željama, s prijevoznicima dogovaraju termine.

           

Iako smo mlada škola, možemo se pohvaliti brojnim uspjesima. Ponosni smo što većina naših učenika nastavlja školovanje pa već imamo pravnika, liječnika, inženjera, umjetnika, znanstvenika.... Neki bivši učenici toliko su zavoljeli svoju školu da su se vratili, doduše kao nastavnici, pa sad dijele zbornicu i svakodnevicu sa svojim bivšim profesorima. Naši učenici iz godine u godinu nižu izvrsne rezultate na natjecanjima. Pogledajte ovogodišnje rezultate.

Učenici naše škole izvan nastave bave se raznim aktivnostima ovisno o njihovim interesima. U školi djeluju grupe u kojima učenici pod vodstvom nastavnika mogu razvijati svoju kreativnost, znanje i vještine u različitim područjima: sportske aktivnosti, eko-etno grupa, dramsko-recitatorska skupina, školski pjevački zbor, novinarska skupina, Mladež Crvenog križa, informatička grupa.

Školski novinari izdaju školski list "KAP" koji je već bio zapažen na državnom LIDRANU. 

Školski zbor i dramsko - recitatorska skupina brinu da se svi redovito kulturno uzdižemo. Nositelji su svih priredbi u školi, no često imaju «gaže» na gradskim manifestacijama pa i šire.

Naši kreativci (i učenici i nastavnici) svake godine nekoliko dana provedu u prelijepoj Istri sudjelujući u Školi stvaralaštva "Novigradsko proljeće". Redovito se vraćaju puni prekrasnih iskustava i neobičnih ideja kojima obogaćuju život škole.
Škola  je već nekoliko godina uključena i u međunarodni program Eko-škola. Bavimo se ekološki prihvatljivim zbrinjavanjem otpada. Osobito nam je zanimljiv elektronički otpad te smo u akciju prikupljanja i zbrinjavanja uključili i okolne škole i druge institucije.

U šk. god. 2009.2010. naša se je škola uključila i u projekt «Europske škole za živući planet». Od 17. do 23. listopada 2009. godine profesorica Sanja Petrovečki i učenica 2.g razreda Katarina Milošić sudjelovale su na međunarodnoj akademiji za zaštitu okoliša u Nacionalnom parku Neusiedlersee u blizini Beča. Cilj akademije bila je edukacija o provođenju projekata povezanih sa zaštitom prirode te načinima poticanja mladih ljudi na razmišljanje o njihovu doprinosu socijalnom i ekološki prijateljskom planetu Zemlji. U projekt se uključio 2.g razred.

A da naši vrijedni učenici vole i žele pomagati drugima dokazuje 10-ero volontera koji svoje slobodno vrijeme i znanje nesebično poklanjaju malim prijateljima iz gradske osnovne škole. Naime, u okviru projekta "Veliki za male, mali za velike" ti učenici pomažu darovitim osnovnoškolcima koji unatoč visokom sposobnostima, doživljavaju školski neuspjeh.

 

Humanitarne akcije dio su života škole. Rado se uključujemo u akcije koje iniciraju različite institucije (Crveni križ, Caritas...), ali i sami pokrećemo aktivnosti za pomoć potrebitima. Božićnom akcijom "Svim na zemlji mir, veselje" koja je pokrenuta prije tri godine željeli smo razveseliti djecu koja nemaju roditeljski dom i ljubav. Tijekom Adventa naši učenici prikupljaju poklone, a pred Božić posjećuju vršnjake u dječjim domovima te ih tijekom druženja i upoznavanja daruju. SŠ Zlatar je već nekoliko godina inicijator i organizator vrlo uspješne korizmene akcije "Tko dobro čini, od Boga je" kojom se prikupljaju sredstva za neko teško bolesno dijete. I ove smo godine kroz različite aktivnosti nastojali pomoći u liječenju teško bolesnog djeteta. Ova akcija, čiji je vrhunac svake godine dobrotvorni koncert na kojem sudjeluju brojni lokalni KUD-ovi i umjetnici, sada je već tradicionalna aktivnost kojom Srednja škola Zlatar nastoji doprinijeti kvaliteti života svoje lokalne zajednice. Sretni smo što su i drugi prepoznali naša nastojanja te se spremno uključuju u pomaganje bližnjima.